Wist je dat? De training Omgaan met laaggeletterdheid

Gepubliceerd op: 23 april 2025

Midzomer Mokum schrijfworkshop Rachel Rumai 8

Op onze website vind je handige tools, functies, activiteiten en pagina's die je misschien nog niet kent. In de rubriek ‘Wist je dat?’ lichten we telkens iets uit dat extra aandacht verdient. Deze keer: de training Omgaan met laaggeletterdheid.

De training is bedoeld voor organisaties die werken met inwoners van Amsterdam en de regiogemeenten die moeite hebben met lezen, schrijven of digitale vaardigheden. Tijdens de training leer je hoe je laaggeletterdheid herkent, hoe je helder en toegankelijk communiceert en hoe je mensen op een respectvolle manier ondersteunt. Het lesmateriaal is praktisch, afwisselend en direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk.

Herkenbare situaties

Soms merk je dat de communicatie met collega’s of cliënten niet soepel verloopt. Iemand stelt geen vragen, maar achteraf blijkt dat er toch iets mis is gegaan. Of iemand krijgt het niet voor elkaar om zich via een formulier of website aan te melden. Het kan ook gebeuren dat iemand telkens dezelfde vragen blijft stellen, ook al heb je het al een paar keer uitgelegd. In zulke situaties is het mogelijk dat je te maken hebt met iemand die laaggeletterd is. Omdat laaggeletterdheid vaak gepaard gaat met schaamte, is het niet altijd zichtbaar of makkelijk bespreekbaar.

Wat leer je tijdens de training?

De training bestaat uit twee dagdelen en is speciaal ontwikkeld voor professionals. In het eerste deel leer je wat laaggeletterdheid precies is, welke signalen je kunt herkennen en hoe je kunt checken of je vermoeden klopt. Na dit eerste deel voer je een opdracht uit in je eigen werkomgeving. In het tweede dagdeel ga je hiermee verder. Je oefent met het aangaan van het gesprek, leert hoe je op een heldere en respectvolle manier communiceert en hoe je iemand kunt doorverwijzen naar passende ondersteuning. Dit doe je samen met een trainingsacteur, zodat je realistische situaties kunt oefenen.

De training wordt op maat aangeboden aan organisaties in Amsterdam en de regiogemeenten. Dit kan op locatie, voor een groep van 7 tot 14 deelnemers. Ook zijn er regelmatig trainingen op open inschrijving bij een OBA-vestiging.

Waarom meedoen?

De training geeft je meer inzicht in wat laaggeletterdheid is en hoe je het herkent. Je krijgt praktische handvatten om duidelijker te communiceren en leert hoe je mensen op een respectvolle manier verder kunt helpen. Je oefent hoe je omgaat met lastige situaties, zonder iemand in verlegenheid te brengen.

Meer weten of aanmelden?

Wil je meer weten over de training of ben je benieuwd wat het voor jouw organisatie kan betekenen? We denken graag met je mee over een passende opzet, afgestemd op jullie dagelijkse praktijk. Neem gerust contact met ons op via info@leefenleer.nl.

Leef en leer! organiseert deze training in samenwerking met de Gemeente Amsterdam en Stichting Lezen en Schrijven.

Deel via: