Terugblik: Stedelijk Netwerkoverleg Taal

Gepubliceerd op: 12 juli 2024

Highres 0848

Op 4 juli vond het Stedelijk Netwerkoverleg Taal plaats. Professionals en vrijwilligers uit de stad kwamen samen om te bespreken hoe ze stadsbewoners met hulpvragen over basisvaardigheden het beste kunnen doorverwijzen.

Elke dag komen inwoners met verschillende hulpvragen naar buurthuizen, bibliotheken of andere locaties. Het is de taak van alle professionals en vrijwilligers die zich inzetten voor basisvaardigheden om de meest passende plek te vinden waar deze mensen terecht kunnen. Met andere woorden: om leerders door te verwijzen. Dit is niet altijd makkelijk. Het vraagt veel kennis van de partners in de stad, hun werkwijze en eventuele voorwaarden. En zelfs als je daarvan op de hoogte bent, ben je er nog niet. Goede gespreksvaardigheden zijn ook essentieel om leerders warm door te verwijzen naar de juiste plek.

Praktijkoefeningen met een trainingsacteur

Tijdens de bijeenkomst speelde een trainingsacteur verschillende Amsterdammers met een hulpvraag na. In kleine groepjes moesten de aanwezigen de juiste vragen stellen en de werkelijke hulpvraag achterhalen. Uiteindelijk probeerden ze de leerders door te verwijzen naar een organisatie die hen het beste kon helpen. Aan het einde van de sessie deelden de aanwezigen wat ze in de toekomst anders gaan doen. Deze tips delen we graag breder zodat ook andere netwerkpartners hiermee aan de slag kunnen:

  • Verzamel de juiste informatie over de leerder.
  • Vraag jezelf af: wat moet ik weten om te bepalen waarnaar ik moet doorverwijzen?
  • Is deze Amsterdammer al ingeburgerd of niet? Heeft deze persoon tijd en ruimte om te leren? Zoekt iemand professionele ondersteuning of is vrijwillige hulp beter? Om welke basisvaardigheid gaat het eigenlijk?
  • Vraag actief naar de leergeschiedenis van de leerder.
  • Vermijd jargon en snel praten.
  • Blijf vragen wat andere partijen aanbieden in jouw stadsdeel. Het activiteitenoverzicht op onze website kan hierbij helpen als je weinig tijd hebt om partners persoonlijk te spreken.
  • Win informatie in bij de taalaanbieder die door de gemeente in jouw stadsdeel is aangewezen. Deze partijen bieden gratis intensieve cursussen voor NT2'ers en NT1'ers en zijn vaak een goede optie. Zorg dat je weet welke voorwaarden gelden voor welke cursussen.
  • Deel de lessen uit deze bijeenkomst ook met anderen, bijvoorbeeld met vrijwilligers.

Oproep aan het netwerk

Komende tijd gaan we aan de slag met het ontwikkelen van een workshop, training of andere vorm die we ter beschikking kunnen stellen aan iedereen binnen en buiten het netwerk die aan de slag wil met doorverwijzing naar basisvaardigheden aanbod. Vind je het leuk hierover mee te denken? Stuur dan even een berichtje naar leefenleer@oba.nl

We kijken uit naar het volgende netwerkoverleg! Blijf onze website en nieuwsbrief volgen voor de aankondiging van de volgende bijeenkomst.

Deel via: