Terugblik: Stedelijk Netwerkoverleg

Gepubliceerd op: 15 maart 2024

Gepubliceerd door: Zakaria Hadri

Leef en leer conferentie maart 1

Op 7 maart vond het Stedelijk Netwerkoverleg Taal plaats, een bijeenkomst gewijd aan het delen van inspirerende succesverhalen. Vanuit Leef en leer! werd er een update gedeeld over de nieuwe website en de essentiële rol van doorverwijzers. Ook werden er succesvolle initiatieven uit verschillende stadsdelen gepresenteerd.

Yvonne Saro deelde informatie over Synchroon Plus in Zuidoost. Ze benadrukte onder andere hoe de organisatie inspeelt op het lokale aanbod, zoals het gebruik van stadspassen. Dit stelt Synchroon Plus in staat om groepen leerders aan te moedigen erop uit te gaan door slim gebruik te maken van bestaande mogelijkheden. Adinda van Kranendonk van Civic Amsterdam vertelde over de ondersteuning die ze bieden op het gebied van taal en leesvaardigheid in Amsterdam-Noord. Marlijn van de Pol en Freija Derks van Vrouw en Vaart en Draadkr8 belichtten de hulp die hun organisaties aanbieden.

Succesverhalen

Na de presentaties wisselden we van groepjes om succesverhalen te bespreken, wat leidde tot interessante en betrokken gesprekken. Een van deze verhalen benadrukte het belang van maatwerk bij het doorverwijzen van klanten naar de juiste opleidingen en cursussen. Dit proces begint met aandachtig luisteren naar de taalbehoeften en het beoordelen van de vaardigheden van de betrokkenen, om vervolgens samen een plan van aanpak op te stellen.

Een ander inspirerend verhaal kwam uit Zuidoost, waarbij een uitwisselingsprogramma met lokale 'counterparts', zoals dokterspraktijken en winkels, centraal stond. Het doel van dit programma was om deze organisaties bewuster te maken van de uitdagingen waarmee NT2-leerders te maken hebben bij het oefenen van Nederlands. Door medewerkers te stimuleren langzamer te spreken en niet direct naar het Engels over te schakelen, hebben ze een stimulerende gemeenschap gecreëerd die NT2'ers verwelkomt en ondersteunt.

Reflectie

We kijken terug op een succesvolle bijeenkomst met een sterke vertegenwoordiging uit verschillende stadsdelen. Er was veel betrokkenheid voor de succesverhalen van elkaar, maar het viel op dat we deze te weinig delen, ook al zijn ze er genoeg. Dit benadrukt dat er vaker over dit onderwerp moeten praten tijdens bijeenkomsten, om zo van elkaar te leren en elkaar te inspireren.

> Klik hier voor de presentatie

> Klik hier voor de succesverhalen

Nb: wegens veiligheidsredenen vervallen de links van de presentaties op 16 april, wil je deze later nog ontvangen? Stuur dan een mail naar Zakaria)

Op de hoogte blijven?

Het Stedelijk Netwerkoverleg Taal is interessant voor iedereen die in de stad met taal en taalleerders bezig is. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe datums om mee te doen. We kondigen hier ook nieuwe workshops en activiteiten aan.

Deel via: