Organisaties in beeld: Taal-en Participatiecentrum Eva en Adam

Gepubliceerd op: 26 september 2024

Portret civic

Om onze partners in de stad beter te leren kennen en te zien waar zij zich dagelijks voor inzetten, gaan we iedere maand met een partner in gesprek. Deze maand maken we kennis met Taal-en Participatiecentrum Eva en Adam en spreken we met Adinda van Kranendonk.

Tekst: Rudmer Fijlstra

In Amsterdam-Noord is Taal-en Participatiecentrum Eva en Adam een belangrijk knooppunt voor mensen die hun taal- en digitale vaardigheden willen verbeteren. Het centrum biedt taalcafés, conversatielessen en computercursussen, gericht op mensen die willen inburgeren of moeite hebben met lezen en schrijven. Een van de drijvende krachten achter de stichting is Adinda van Kranendonk, die als participatiemedewerker dagelijks mensen ondersteunt op hun weg naar een betere toekomst.

Van ’Ontmoet Palestina’ naar Eva en Adam

Adinda (33) groeide op in Zutphen en studeerde later Antropologie en Visuele Antropologie. Haar maatschappelijke betrokkenheid begon al vroeg, toen ze de stichting 'Ontmoet Palestina' oprichtte. “Met een groep vrienden organiseerden we reizen naar de Westbank en filmavonden in Nederland om het Palestijnse verhaal te delen,” vertelt ze. Na het uitbreken van de coronapandemie ging ze werken bij Warm Welkom, een sociaal woonproject dat Nederlandse jongeren en vluchtelingen samenbrengt. Hier zette ze onder meer een taalcafé op en organiseerde ze culturele activiteiten. Toen ze op zoek ging naar een nieuwe uitdaging, kwam ze via haar netwerk terecht bij Eva en Adam, waar ze sinds 2022 werkt als participatiecoach.

Eva en Adam: informatiepunt voor iedereen in Amsterdam-Noord

Eva en Adam is onderdeel van welzijnsorganisatie Civic. Het centrum richt zich op taal- en digitale vaardigheden en biedt Noorderlingen toegang tot verschillende taallessen en informele cursussen. “We zijn een informatiepunt voor iedereen in Noord die op zoek is naar taallessen, computerlessen of informatie over inburgering,” legt Adinda uit. Het centrum faciliteert zowel formele als informele lessen, zoals conversatielessen en taalcafés. “De conversatielessen hebben een vaste structuur met een begin- en einddatum, terwijl het taalcafé een vrije inloop heeft met elke week een ander thema.” Naast de digi- en taalactiviteiten faciliteert Eva en Adam ook veel trainingen (omgaan met stress, assertiviteit, herkennen en omgaan van laaggeletterdheid, EHBO-workshops), zijn ze kartrekker van het platform Noordse Vrouwen en coachen ze noorderlingen die in de uitkering zitten om stappen te zetten richting participatie.

Samenwerken voor een breed netwerk

Eva en Adam werkt nauw samen met andere stichtingen in Amsterdam-Noord, zoals Warm Welkom en Stichting Samen Niet Alleen. “We verwijzen deelnemers vaak door naar andere organisaties, en werken ook samen aan gezamenlijke projecten. Zo organiseren we elk jaar een Taalmarkt, waar verschillende stichtingen hun aanbod presenteren,” zegt Adinda. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de stichting een breed netwerk heeft en mensen goed kan doorverwijzen.

Van vrijwilliger tot participatiecoach

Een bijzonder succesverhaal is dat van Najat, een voormalige vrijwilliger bij Eva en Adam. “Zij begon met het geven van computerlessen en is nu participatiecoach en tevens hoofd van het centrum,” vertelt Adinda trots. Dit is slechts een van de vele voorbeelden van hoe het werk van de stichting mensen helpt om hun weg te vinden in de maatschappij. "Het leren van de taal is zo belangrijk. Het geeft mensen de kans om mee te doen in de samenleving, en dat is ontzettend dankbaar werk."

Groeien en opbloeien

Adinda is trots op het werk dat ze doet bij Eva en Adam, omdat ze dagelijks mensen helpt om hun toekomst vorm te geven. "Taal is zo'n wezenlijke stap naar een betere toekomst," vertelt ze. Het leren van de taal geeft mensen de kans om echt mee te doen in de samenleving. Ze ziet hoe deelnemers na verloop van tijd uitvliegen, dankzij hun verbeterde taalvaardigheden. "Het is prachtig om mensen te zien groeien en opbloeien door taal," zegt Adinda. Dit dankbare werk geeft haar de energie om zich vol in te zetten voor de mensen die zij begeleidt.

Deel via: