Organisaties in beeld: Gilde Amsterdam

Gepubliceerd op: 28 mei 2025

Karel Phillipsen Leef en leer

Om onze partners in de stad beter te leren kennen en te zien waar zij zich dagelijks voor inzetten, gaan we iedere maand met een partner in gesprek. Deze maand nemen we een kijkje bij Gilde Amsterdam. We gaan in gesprek met Karel Philippens, die al tien jaar als vrijwilliger bij de organisatie werkt.

Tekst: Rudmer Fijlstra

Als manager marketing bij het Amsterdam Toerisme en Congres Bureau zette Karel Philippens zich jarenlang in voor de promotie van de stad. Hij vertegenwoordigde Amsterdam en werkte samen met musea, culturele instellingen en toeristische partners. “Ik heb altijd voor Amsterdam gewerkt,” vertelt hij.

Een nieuw taalproject

Na zijn pensionering bleef het gevoel om iets te willen betekenen voor de stad sterk aanwezig. “Ik wilde me graag voor Amsterdam blijven inzetten”, zegt Karel. Via Annemarie Bevers kwam hij in contact met Gilde Amsterdam, waar hij werd gevraagd om een taalproject voor laaggeletterden op te zetten. “Dat heb ik van de grond af opgebouwd.” Inmiddels leidt hij al ruim tien jaar het project Taal voor het Leven. Voor zijn inzet ontving hij in 2024 de Andreaspenning, een gemeentelijke onderscheiding voor bijzondere verdiensten.

Over Gilde Amsterdam

Gilde Amsterdam is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor Amsterdammers die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, onder andere bij het (beter) leren van de Nederlandse taal. De stichting biedt verschillende projecten aan, zoals leesbegeleiding, maatjesprojecten, en Mee in Mokum, waarbij vrijwilligers rondleidingen geven in de stad. Binnen het taalprogramma koppelt Gilde Amsterdam taalvrijwilligers aan deelnemers die beter Nederlands willen leren spreken, lezen of schrijven. “We helpen zowel NT1’ers – mensen die Nederlands als eerste taal spreken maar moeite hebben met lezen en schrijven – als NT2’ers, zoals vluchtelingen of arbeidsmigranten,” legt Karel uit. De ondersteuning is gratis en altijd één-op-één, dus volledig afgestemd op de deelnemer. Karel: “Dat maakt het zo krachtig: het is altijd maatwerk.”

Rol als teamleider

Als teamleider van Taal voor het Leven zorgt Karel ervoor dat het project soepel verloopt. “Ik ben het aanspreekpunt voor externe partners en vertegenwoordig Gilde Amsterdam in verschillende netwerkoverleggen in de stadsdelen. Intern zorg ik dat vrijwilligers goed begeleid worden en dat alles draait zoals het hoort.” Samen met directeur-bestuurder Margje de Jong kijkt hij waar er kansen liggen voor uitbreiding en verbetering. Gilde Amsterdam ondersteunt de taalvrijwilligers niet alleen met praktische zaken, maar ook inhoudelijk. “We zorgen dat vrijwilligers goed voorbereid zijn, organiseren koffie-ochtenden en bieden via het platform Leef en leer! verschillende workshops aan. Zo kunnen vrijwilligers kennis uitwisselen, nieuwe inzichten opdoen en zichzelf blijven ontwikkelen.”

Een bewezen aanpak

De Gemeente Amsterdam doet onderzoek naar het effect van de taalbegeleiding op het dagelijks leven van de anderstaligen in onze stad. Het onderzoek is onderdeel van een groot internationaal onderzoek door de Universiteit van Brussel. Dat de aanpak van Gilde Amsterdam werkt, blijkt uit dit wetenschappelijk onderzoek. Karel: “In samenwerking met de universiteiten van Brussel en Maastricht meten we de voortgang van deelnemers. Die resultaten worden elke twee jaar samengevat in een rapport. Daaruit blijkt dat onze één-op-één aanpak mensen echt helpt om maatschappelijk beter mee te komen.” Voor gemeenten zijn die resultaten belangrijk, want ze laten zien dat de investering in taalscholing loont.

Deelnemers: een diverse doelgroep

De deelnemers die bij Gilde Amsterdam aankloppen voor taalondersteuning zijn heel verschillend, maar hebben één gemeenschappelijk doel: beter Nederlands leren. Een groot deel bestaat uit NT2’ers – mensen die Nederlands als tweede taal leren. Dat zijn bijvoorbeeld vluchtelingen of mensen die naar Nederland zijn geëmigreerd en zich willen redden in het dagelijks leven. Daarnaast helpt Gilde Amsterdam ook NT1’ers: Amsterdammers die zijn opgegroeid met de Nederlandse taal, maar moeite hebben met lezen en schrijven. “Die laatste groep is lastig te bereiken,” vertelt Karel. “Daarom werken we onder andere nauw samen met buurtteams en de dienst Werk & Inkomen om ook hen in beeld te krijgen.” Door de één-op-één aanpak kan kunnen we iedere deelnemer precies de ondersteuning bieden die nodig is – of dat nu gaat om beter leren lezen, schrijven of spreken.

Het verschil maken

Wat Gilde Amsterdam voor Karel zo bijzonder maakt, is dat hij via zijn inzet direct én indirect verschil kan maken. “Het mooiste is om te zien dat het werkt. Dat mensen écht vooruitgaan. En als je dan onverwachts de Andreaspenning krijgt, met een toespraak van de stadsdeelvoorzitster… ja, dat maakt je trots. Het motiveert me om hier nog lang mee door te gaan.”

Meer weten over Gilde Amsterdam? Kijk op www.gildeamsterdam.nl.

Deel via: