Beleidsadviseur Caroline ’t Hart over het project Leef & leer!: “Taalvrijwilligers zijn onmisbaar in onze stad”

Gepubliceerd op: 18 november 2024

Foto Caroline t Hart

Caroline 't Hart is beleidsadviseur volwasseneducatie bij de gemeente Amsterdam en sinds anderhalf jaar verantwoordelijk voor Leef & leer!. Met een diepgewortelde passie voor volwasseneducatie en het verbeteren van basisvaardigheden is Caroline een sleutelfiguur binnen het netwerk. We gaan met Caroline in gesprek over haar visie op het huidige netwerk basisvaardigheden en de cruciale rol die Leef & leer! speelt in Amsterdam.

Tekst: Rudmer Fijlstra

Caroline (63) werkt al 38 jaar bij de gemeente Amsterdam. Ze is ooit begonnen bij de sociale dienst met het verlenen van bijstandsuitkeringen en bijzondere bijstand en heeft daarna veel verschillende functies gehad binnen de gemeente. Sinds 2010 is ze werkzaam binnen de afdeling volwasseneducatie, waar ze anderhalf jaar geleden het dossier Leef & leer! op zich nam. Als accounthouder van dit dossier ziet ze erop toe dat de uitvoering van de opdracht goed gaat.

Caroline ziet Leef & Leer! als een erg leuk project: “De projectafdeling is opgericht om organisaties binnen het informele taalnetwerk beter te ondersteunen bij basisvaardigheden zoals taal, digitale vaardigheden en financiële vaardigheden. Daarnaast willen we een kwaliteitsverbetering realiseren door vrijwilligers te trainen, lesmaterialen aan te bieden en taalvragen te beantwoorden. Leef & Leer! fungeert als helpdesk en expertisecentrum voor het netwerk. Een ander doel was het verbinden van organisaties, zodat we inwoners beter kunnen doorverwijzen naar de juiste plek voor hun leerwensen. Het informele netwerk werkt als aanvulling en completering op het professionele aanbod van volwasseneneducatie, waar taallessen door professionals worden gegeven. Binnen het informele netwerk geven vrijwilligers (digitale) taallessen in groepsverband of één-op-één. Zo biedt dit 'broer en zus'-systeem een breed scala aan mogelijkheden voor Amsterdammers die hun taal- en digitale vaardigheden willen verbeteren.”

De rol van Leef en leer!

Volgens Caroline is de ondersteuning van het informele taalnetwerk de core business van Leef & leer!: “Ze ondersteunen bijvoorbeeld de netwerkbijeenkomsten in elk stadsdeel en organiseren ook stedelijke netwerkoverleggen, waar expertise wordt uitgewisseld en nieuwe ontwikkelingen aan de orde komen. Een hele belangrijke rol van Leef & leer! is ook het up to date houden van alle organisaties op de website. Tegenwoordig is per stadsdeel iemand verantwoordelijk voor zelf het bijhouden en zelf invoeren van alle wijzigingen, dit zijn de netwerkgidsen. Denk hierbij aan wijzigingen in locaties, de tijden van de spreekuren of aan het opvoeren van nieuw (digi)taalaanbod.

Caroline is heel tevreden over de samenwerking. “Leef & leer! heeft een klein maar slagvaardig team met veel creativiteit en organisatietalent. Het juiste aanbod voor de inwoners van Amsterdam, het verbinden van organisaties en het verwijzen van Amsterdammers met een (digi)taalvraag naar de juiste organisatie, daar ligt hun kracht. En dat is ook cruciaal: de verschillende organisaties moeten elkaar kennen. Alleen zo kun je ervoor zorgen dat inwoners van Amsterdam het beste aanbod krijgen, dat ook het beste bij hen past. Je moet ook buiten je eigen organisatie kunnen kijken als dat beter past voor iemand. Als mensen bijvoorbeeld verder willen leren maar niet (meer) op een bepaalde dag kunnen of iets dichterbij hun huis zoeken, dan kunnen we kijken naar waar ze wél terecht kunnen. Het is eigenlijk heel simpel: als we elkaar kennen, dan kunnen we samenwerken.”

Uitdagingen en kansen binnen het landschap

Vanzelfsprekend zijn er genoeg uitdagingen binnen de wereld van taaleducatie. “In het huidige maatschappelijke landschap wordt het steeds lastiger om vrijwilligers te werven,” legt Caroline uit. “De aantrekkende economie heeft als gevolg dat mensen die voorheen moeite hadden om een baan te vinden nu aan het werk zijn, waardoor de pool van potentiële vrijwilligers kleiner wordt. Dit is een uitdaging, vooral omdat langdurige betrokkenheid van vrijwilligers essentieel is voor projecten zoals taalcoaching. Een commitment van een jaar is vaak moeilijk te realiseren, terwijl een kortdurende inzet van bijvoorbeeld drie maanden niet altijd voldoende is voor een effectieve begeleiding.”

Werving nieuwe vrijwilligers

Tegelijkertijd ziet Caroline nieuwe kansen om deze uitdaging het hoofd te bieden: “Het werven van vrijwilligers via hogescholen, waarbij studenten hun stage kunnen combineren met een rol als taalcoach, biedt een veelbelovende oplossing. Ook ouderen vormen een waardevolle doelgroep; hun levenservaring, geduld en stabiele beschikbaarheid maken hen tot uitstekende kandidaten voor vrijwilligerswerk. Door deze groepen actief te benaderen, kan het informele aanbod worden vergroot en kan er een stabiele en langdurige basis voor het taalonderwijs worden opgebouwd.”

Triomfgevoel

Caroline is trots als ze ziet dat een inwoner van Amsterdam echt stappen vooruit kan maken. “Van de week hoorde ik van een taalaanbieder over een deelnemer, die als analfabeet was gestart en bij wijze van niet eens een pen kon vasthouden, begonnen was met een MBO-opleiding. Deze persoon had meerdere jaren lessen gevolgd van een professionele taalaanbieder en daarnaast ook begeleiding bij het spreken gehad van een taalcoach uit het informele taalaanbod. Dan krijg ik echt een superblij triomfgevoel. Het is geweldig als zoiets mogelijk is met het aanbod dat we hebben in de stad.”

Mensen verder helpen door samen te werken

“Ook op een van de netwerkbijeenkomsten (waarbij een acteur allerlei veelvoorkomende situaties speelde van Amsterdammers die niet wisten hoe ze verder konden komen in hun leerroute) zag ik hoeveel creatieve mensen er in het netwerk zitten, en hoeveel mooie ideeën er in samenwerking ontstaan om die persoon weer op weg te helpen,” vertelt Caroline. “Ook daar ben ik heel trots op. Leef & leer! weet als geen ander de beste krachten van de organisaties bij elkaar te brengen en te laten zien dat we door samen te werken veel verder komen. Taal is een basisbehoefte als je je wilt redden in een samenleving of in een ander land, en vrijwilligers zijn daarbij goud waard. Ze geven veel van zichzelf en dat is heel mooi om te zien. Ik zou dan ook tegen alle vrijwilligers willen zeggen: “Zonder jullie kunnen we het niet. Jullie zijn fantastisch en onmisbaar in onze stad!”

Deel via: